Na mijn opleiding Docent L.O. en Fysiotherapie vroeg Rob Oostendorp mij om cursusleider te worden van de cursus “Sportfysiotherapie” bij de SWSF (Stichting Wetenschap en Scholing Fysiotherapie, het huidige Nederlands Paramedisch Instituut NPI).

frans-brooijmans-fysiotherapeutDaar ontmoette ik docenten fysiotherapie die in het vakgebied (sport-)fysiotherapie een bijzondere bijdrage konden leveren aan de scholing van fysiotherapeuten. Een van deze docenten was Gerard Rondhuis, een specialist op het gebied van de knierevalidatie. Uit ons contact tijdens de cursussen is een goede (fiets-)vriendschap ontstaan. Ik deelde zijn interesse in knierevalidatie en in het bijhouden van de literatuur hierover. Deze samenwerking heeft geresulteerd in mijn bijdrage aan het boek “Knierevalidatie” van Gerard.

Ondertussen had “De eigenschap der verwondering” (C. Verhoeven) ook mijn belangstelling in de schouder opgewekt. Ik had veel overleg met de behandelend specialisten (orthopeden) van mijn patiënten, en ik woonde operaties bij. Zo kon ik deze mensen vragen om een bijdrage te leveren aan de cursussen die ik inmiddels zelf realiseerde in samenwerking met Fontys Hogescholen. Voor de schoudercursus is dat Dr. Lim en voor de kniecursussen is dat Dr. R. Janssen.

Het bijhouden en beoordelen van vakliteratuur werd een echte hobby en ik besloot daarom de Master opleiding “Evidence Based Practice” te gaan volgen aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik B&SIS opgericht, een eigen cursus instituut. Via mijn contacten met de Universiteit van Maastricht (Drs. A. Lataster en Dr. J. Sieben) kunnen we in mijn cursussen “verse” preparaten zien tijdens snijzaalsessies. Deze unieke bijdrage aan de cursussen maakt het mogelijk voor de cursisten om in werkelijkheid te zien hoe prachtig en complex de knie en schouder in elkaar steken; echt anders dan we leren via plaatjes uit de anatomische atlassen.

Frans Brooijmans FysiotherapieInmiddels hebben al meer dan 700 cursisten tot volle tevredenheid onze cursussen gevolgd. De combinatie van “Evidence Based Practice”, de orthopeden met hun rijke ervaring en deskundigheid, de snijzaal en tot slot al het aangeleerde ook toepassen bij echte patiënten, zorgt ervoor dat onze cursisten naar huis gaan met nieuwe, praktisch toepasbare kennis en vaardigheden voor de dagelijkse praktijk.

Frans Brooijmans